75 jaar bevrijding

15-21 sept

75 jaar bevrijding is herdenken en vieren! In Voerendaal en Simpelveld worden diverse activiteiten rond dit jubileum georganiseerd tussen 14 en 21 sept.

Concert 75 jaar bevrijding

Za 14 sept, 19.30 u, Partycentrum Oud Zumpelveld

Een gratis bevrijdingsconcert met medewerking van Heemkundevereniging de Bongard, Harmonie St. Caecilia, Mannenkoort David, Kerk. zangkoor Harmonia

Bevrijdingsoptocht door het centrum van Voerendaal

Zo 15 sept.

Met schutterijen, harmonieën en fanfares van Voerendaal, Ubachsberg, Klimmen en Ransdaal. Ook vele andere verenigingen, inwoners groot en klein, met versierde fietsen en voertuigen nemen deel aan de optocht.

‘Classic meets Freedom’

Zo 15 sept., in de kerk van Bocholtz

Zangkoor St. Joseph uit Bocholtz organiseert een concert in het teken van vrede, vrijheid en verbinding. Dirigent Anton Kropivšek  arrangeerde al enkele bijzondere stukken in dat thema. De Fanfare van Bocholtz zal ook acte de présence geven, evenals gast-koor St. Marien -Gesangverein uit Horbach (D) en enkele solisten.

Bevrijdingsfeest Ubachsberg

Di 17 sept., centrum Voerendaal

  • 19.30 uur: concert Fanfare Sint Cecilia met muziek uit deze tijd.
  • 20.15 uur: presentatie Patrick Niks. Verhalen van Ubachsberg rond oorlog en bevrijding, verzameld door Heemkunde Voerendaal.
  • 21.00 uur: presentatie Huub Schetters. Over de inwoners van Kerkrade die gedwongen werden te evacueren en na een barre tocht door Ubachsberg trokken.

Korenfestival 75 jaar bevrijding

Woe 18 sept., 19.30 uur in de Sint Laurentiuskerk te Voerendaal. 

Concert 75 jaar bevrijding Limburg met het Gemengd koor Jubilate Deo, Dameskoor Parochie Voerendaal en Zangvereniging Reconnected.

Do 19 sept., 20.00 uur in de Sint Bernarduskerk Ubachsberg.
75 jaar Vrijheid, een kostbaar geschenk met Gemengd Kerkelijk Zangkoor Sint Bernardus Ubachsberg, Zangkoor Mélange  en het MoKla Vokaal Ensemble.
Vr 20 sept., 20.00 uur in de Theresiakerk Ransdaal.
Op weg naar vrede en vrijheid met Gemengd Zangkoor Sint Ceacilia Ransdaal, The Young Voices Voerendaal en Tutta Musica Voerendaal (Tutta Mamma).

75 jaar bevrijding, 75 jaar vrijheid?

Do 19 sept., Burgerij Voerendaal, Furenthela 17, Voerendaal

75 jaar geleden werd Voerendaal, Zuid Limburg en enige tijd later Nederland bevrijd van de bezetter. Sindsdien is er in Nederland geen oorlog meer geweest. Dat geldt echter niet voor de rest van de wereld.

Oorlog en conflicten maken al eeuwenlang slachtoffers en ondanks dat dit in Nederland al driekwart eeuw niet meer is voorgekomen is, is leven in vrijheid anno 2019 geen vanzelfsprekendheid in de wereld. Deze avond neemt je mee van bevrijding tot vrijheid.

In het Zicht van de Vrijheid

vr 20 sept., Terrein Miljoenenlijn

Muziekdrama rond 75 jaar bevrijding

Herdenken in leven van oorlog

Za 21 sept., Sint-Laurentiuskerk, Kerkplein 37, Voerendaal

Na de heilige mis om 18.30 uur zal het vernieuwde monument bij de Sint-Laurentiuskerk onthuld worden onder begeleiding van koninklijke schutterij Sint Sebastianus Voerendaal. Vervolgens vindt in de kerk het inhoudelijke programma plaats. Tijdens deze avond vindt de officiële boekpresentatie plaats van het boek ‘Oorlogsmonumenten in Voerendaal’ waarin de heer Maassen op zoek is gegaan naar de verhalen achter de monumenten.

Na afloop van de bijeenkomst kunnen geïnteresseerden kosteloos een boek ontvangen. Daarna vertelt emeritus hoogleraar Victor Halberstadt over zijn ervaringen tijdens de oorlog in Voerendaal. Als kleine jongen zat hij ondergedoken in Retersbeek.

Met muziek van strijkersensemble Cordato.

Meer info >