Carnaval in het Land van Kalk

do 20 t/m di 25 feb

Heel Limburg viert Carnaval en in de kleine dorpjes kom je als toerist het dichtst bij de echte Vasteloavond beleving!

Om Carnaval, ofwel Vasteloavond, als toerist te beleven, is het handig om je vooraf een beetje te verdiepen.
Traditioneel zijn het drie dolle dagen, van oudsher aan de vooravond van een periode van vasten, maar eigenlijk staat Limburg tijdens carnaval wel een week lang op z’n kop. Overal muziek, iedereen is verkleed, danst, zingt en viert feest.

Rijnlands carnaval
In Zuid-Limburg wordt de Rijnlandse variant van Carnaval gevierd, een afgeleide van het Keulse carnaval. Carnavalsverenigingen zijn er in ieder dorp en die hebben elk een eigen prins en raad van elf.  Ze presenteren hun eigen praalwagens in de (gezamenlijke) optocht en organiseren voorafgaand of tijdens het carnaval hun eigen feesten. Tijdens carnaval zie je overal drie kleuren terugkomen: roodgeel en groen.

Wanneer is er wat te doen?
De aftrap vindt plaats op donderdag met het Auwwieverbal. Bij deze traditie zijn de kroegen en de straten bevolkt door mannen (en vrouwen) die zich als oud wijf verkleden.
Op vrijdag is ambtenarencarnaval, niet iedereen is dan al verkleed.
Kinderoptochten zijn op zaterdag, de grote optochten op zondag en maandag. Meestal is er een thema dat terugkomt in elke praalwagen, iedere deelnemer geeft er zijn eigen creatieve draai aan.
Op Aswoensdag overhandigt de carnavalsprins de sleutel van de stad weer aan de burgemeester en is het aftellen tot volgend jaar. Dan wordt er in veel lokale cafés haringhappen georganiseerd.

Hoe verkleed?
Traditionele carnavalskleding bestaat uit uitgebreide kostuums (pekskes). Sommigen kopen een thematisch kostuum kant-en-klaar in een feestwinkel, anderen maken hun kostuums zelf. Vaak verschijnen vriendengroepen of gezinnen in dezelfde outfit. Een boerenkiel zie je hier niet of nauwelijks, dat hoort bij het Bourgondisch carnaval.
Omdat het Rijnlands carnaval deels in de openlucht plaatsvindt, is de carnavalskleding vaak warmer. Je draagt natuurlijk niet zomaar een gewone jas over je pekske! Met uitgebreide schmink maak je het plaatje af.

Optocht kijken
In de meeste dorpen in het Land van Kalk worden optochten georganiseerd. Je hoeft natuurlijk niet per se verkleed te zijn om bij een optocht te gaan kijken, hoewel het zeker wordt gewaardeerd.
Hieronder een overzicht:

za 22 feb, 14.11 u Jeugdoptocht Simpelveld
za 22 feb, 19.11 u Lempkesoptocht Simpelveld (verlichte optocht)

zo 23 feb, 14.00 u Grote Optocht Eys
zo 23 feb, 14.11 u Grote Optocht Wijlre
zo 23 feb, 14.11 u Grote Optocht Simpelveld
zo 23 feb, 14.11 u Grote Optocht Voerendaal (tip: ga naar de Borenburg na afloop!)

ma 24 feb, 13.11 u Optocht Klimmen (tip: ga na afloop naar Grand Café Klumme!)
ma 24 feb, 14.11 u Optocht Bocholtz
ma 24 feb, 14.11 u Optocht Ubachsberg

Verder kun je natuurlijk gewoon gezellig de dichtstbijzijnde kroeg induiken en samen met lokale inwoners feestvieren. Probeer niet te veel te plannen en laat je gewoon meevoeren in het feestgedruis.
Alaaf!