Blog

De Walky Kalky van Bas Vervuurt

Wie:
Bas Vervuurt (27), operationeel verantwoordelijke bij de Kunradersteengroeve

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Mensen die mij kennen zullen verwachten dat ik een plek met Kunradersteen op nummer 1 zet. Het tegendeel is echter waar. Op mijn favoriete plek zit weliswaar Kunradersteen in de grond, maar die zie je niet. Mijn favoriete plek is namelijk de Vrakelberg met het vergezicht op Elkenrade. ’s Ochtends rijd ik over de Vijfbundersweg – in de volksmond de ruilverkavelingsweg – naar de steengroeve. De weg loopt vloeiend mee met het dal, vaak heb ik een ochtendgroet met de lokale boer die zijn ‘ochtendronde’ doet om te kijken hoe zijn gewassen erbij liggen. Maar als ik een drukke dag heb gehad, rij ik graag een stuk om: bovenlangs de Vrakelberg. Vanuit hier zie je prachtige vergezichten en het golvend landschap straalt rust uit.

Favoriete activiteit:
Ik neem graag relaties uit het Noorden mee op een lokale ‘kunradersteen ontdekking-reis’. Ik neem ze dan mee langs pittoreske gehuchten als Winthagen, Colmont en Elkenrade. Mensen zijn spontaan verliefd! Zeker als we dan spontaan binnen vallen bij bijvoorbeeld vakantiewoning Alkenrode en men kennismaakt met de warme Limburgse gastvrijheid en ongedwongen sfeer.

het mooie gehucht Winthagen

Tip om te doen:
Trek erop uit, wandel bijvoorbeeld vanuit de Bernardushoeve naar Pauls in Wijlre en geniet van het landschap. Maar heb ook respect voor de inwoners en de agrariërs die in dit gebied leven en werken. We moeten er met zijn allen zuinig op zijn.

Meer zien van Bas en de Kunradersteengroeve?
Instagram: @kunradersteengroeve
Facebook Bas >
Facebook Kunradersteengroeve >

De Walky Kalky van: burgemeester Wil Houben

Wie:
Wil Houben, Burgemeester van Voerendaal.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Mijn achtertuin! Vanwege het prachtige uitzicht, de rust en de overweldigende fauna en flora. Naast de tuin staan Heidi en haar vrienden, dat vind ik prachtig. Hoewel de winter nu zorgt voor ijskoude nachten, heeft dit Heidi er niet van weerhouden een gezond kalfje te baren. Altijd weer verrassend!

Favoriete activiteit:
Ik ga graag kijken en luisteren naar onze indrukwekkende verenigingen, van toneelvereniging tot schutterij, van harmonie tot koor, van voetbalclub tot handbalclub.

Tip om te doen:
Ga langs bij Grand Café Klumme, buitengewoon gastvrij en heerlijk eten en drinken. Met de beste cappuccino van Nederland!

Meer zien van Wil?
Twitter: @wilhouben
Facebook >

De Walky Kalky van: Moniek Daniels

Wie:
Moniek Daniels (53), Regiomanager Visit Zuid-Limburg, woont in Voerendaal.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Ik woon nu ruim 1,5 jaar in Voerendaal en sinds ik er woon wandel ik wekelijks met een vriendin. Heerlijk, je voelt je meteen ‘buiten’. Alle seizoenen heb ik voorbij zien komen en het is iedere keer weer genieten. Vooral van de route die via de wijngaard van Overst naar Voerendaal loopt. Je hebt een prachtig uitzicht bovenop het colletje. Aan het eind van de zomer kun je zelfs de pluk in volle gang zien. Je voelt je instant in Frankrijk en dat gewoon om de hoek.

Favoriete activiteit:
Ja, dat wandelen hè. Ook de Kunderberg is echt uniek. Ik kan de trailroute echt aanraden: best wel pittig, maaar zo heerlijk! Berg op en af, vergezichten, dorpje, velden, holle wegen, wat je al niet tegen komt.

Tip om te doen:
Ik kan niet kiezen, er is zoveel! Het prachtige uitzicht van de Bernardushoeve tijdens een hapje of drankje. De wijn proeven en kopen bij Fromberg. Overnachten bij De Gillishof in Bocholtz, een authentieke carréboerderij. En wat lekkere dingen kopen of nuttigen bij de Scholtissenhof. Keuze te over!

De binnenplaats van carréboerderij De Gillishof

Meer zien van Moniek?
Instagram en Twitter: @moniekdaniels
Facebook >

De Walky Kalky van: Miriam van Ineveld

Wie:
Miriam van Ineveld (61), mede-eigenaar van een tandtechnisch labaratorium en van B&B In het Land van Kalk, woont in Craubeek (Klimmen)

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Onder de spoorbrug door van de Kalkovenweg in Craubeek. Het voelt als of ik door een schilderijlijst in het prachtige Land van Kalk stap!

Paardrijden in Craubeek
Paardrijden in Craubeek

 

Favoriete activiteit:
Paardrijden en met de honden wandelen om te genieten van de natuur. Er is zo veel te zien in de omgeving waar we wonen, iedere dag opnieuw verandert het decor.
Maar tuinieren in de rozen- en groentetuin op de rijke kalkgrond vind ik ook heerlijk.

Tip om te doen:
Ga in het voorjaar verse Löss-asperges van familie Petit kopen op de prachtige Hoeve Cortenbach.

Meer zien van Miriam?
Instagram: @miriam_van_ineveld
Facebook >