Blog

De Walky Kalky van Jo Ortmans

 

  • Jo Ortmans, bouwjaar 1951.
  • Geboren in Ubachsberg, opgegroeid in Kunrade.
  • Sinds 1987 woon ik in Craubeek, ‘sjoën, kleen en besloate’ tussen Kunrade en Klimmen.

Mijn loopbaan heb ik in verschillende functies als onderwijspedagoog in de onderwijswereld doorgebracht, waarvan de laatste 19 jaar als bestuursadviseur onderwijs bij een groot schoolbestuur van basis- en speciaal onderwijs in Zuid- en Midden Limburg.

In de moestuin te midden van wat tournesols

Inmiddels ben ik alweer 3 jaar met pensioen, dat niet wil zeggen dat ik niets meer hoef te doen. Ikigai, de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven, kreeg ik van mijn dochter cadeau. Ikigai staat voor ‘de reden die jij hebt om ’s ochtends uit je bed te komen’. In het Frans noemen ze dat ‘raison d’être’. Redenen om ’s ochtends op te staan heb ik genoeg, ofschoon ik ook wel eens graag “in de dag leef”. De tijd van “’t moetisme” is immers voorbij.

Craubeek; de straat waar ik nu woon.

Je suis comme je suis. Ik ben gewoon ‘inne Limburgse jong’ met een vleugje Frans dat zichtbaar is in mijn Bourgondische levensstijl. Ik geniet graag van het leven; overal ter wereld, maar speciaal in mijn vertrouwde leefomgeving, dat het Land van Kalk wordt genoemd.

” Het Land van Kalk voelt als mijn buitenverblijf, waar ik te voet of op de fiets elke keer weer van geniet.Ik geloof dat ik de liefde voor mijn leefomgeving van mijn vader, geboren en getogen in Winthagen, heb meegekregen.”

Schiet mij onder het lopen zo af en toe het ultrakorte gedicht van K. Schippers te binnen;

‘Als dit Ierland was zou ik beter kijken’,

dan zie ik en geniet ik des te meer.

Winthagen, Craubeek, Kunderberg,

Vrouwenheide en Fromberg zijn

natuurrijke parels in het Land van Kalk.

Uitzicht ter hoogte van de Vrakel – en Fromberg

Met zijn heuvels en zijn dalen maakt dit landschap een soortgelijke golfbeweging als de zangerige klank van ons dialect. Als ik er wandel, gaat een wereld van stemmingsverschil  voor me open. Beneden bestijg ik vanuit het omsloten dal de heuvel en als beloning voor de inspanning neem ik boven opgetogen de weidsheid  van het uitzicht waar. Ik neem een lapjesdeken waar van groen, geel en gebruinde kleuren in een golvend gebied, dat wordt omzoomd door steile graften en holle wegen en hier en daar verspreid dagzomend kalkgesteente. Frivool gekrioel van vogels in de dorenhaag. Het gezang van de leeuwerik hoog in de lucht, dat mij volgt onderweg.

De breëk in d’r Kunderberg, waar Kundersteen werd gebroken. Tegenwoordig particulier terrein. 

Ik geniet van de vrolijke kleuren en de zachte geuren van wilde bloemen langs paden en bermen en besef wederom dat de korenbloem mij lief is om zijn korenbloemen blauw. Daar ginds op een weidepaal zetelt de buizerd voordat hij opvliegt en gebruik maakt van de thermiek.  Tot grote hoogte stijgt hij om zeilend door het luchtruim,  vaak vergezeld net als ik, het domein te overzien. Een verblijf in het Land van Kalk doet je leven als god in Frankrijk.

Daan kin ich zoë mèr sjtoan te koekeloere,

val ich trük, merk ich, in mien moodertaal.

Wuur ich geweun gelukkig bie ’t geveul,

hie veul ich mie heem.

Daarbij die molen, die mooie molen op het “eiland van Ubachsberg” wachten mooie vergezichten op jou. Ze zijn niet in een plaatje te vatten. Ga het maar met eigen ogen zien en geniet van het Land van Kalk.

 

 

 

 

De Walky Kalky van Marcel Neven

Wie: Marcel Neven uit Kunrade, pensionado en lid van de Heemkundevereniging Voerendaal

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Ik ben geboren en getogen (1949-1977) op een boerderij te Mingersborg. Thans Herberg de Bernardushoeve, met vanaf het terras uitzicht op een adembenemend panorama. Kortom het mooiste terras van Zuid-Limburg. Met een lekker stuk rijstevla is het daar goed toeven. Voor veel wielrenners, wandelaars en volgers van de Mergellandroute is dit een vaste pleisterplaats. De monumentale hoeve evenals het Mariakapelletje (1939) aan de overkant, zijn gebouwd uit Kunradersteen. Even verderop, de Vrouwenheide met haar monumentale molen (1858) gebouwd op een belt (kunstmatige heuvel). Het is met 216 meter boven NAP, de hoogstgelegen windmolen van Nederland. Bij helder weer kan men zelfs de uitlopers van Eifel en Ardennen zien.

Foto: Dries Linssen

Favoriete activiteit in het Land van Kalk:
De jaarlijkse Lentewandeltocht in Ubachsberg, georganiseerd door de wandelvereniging van Fanfare St. Cecilia. De wandeltocht, op de eerste zondag van mei, is enorm populair onder de fervente wandelaars. De routes voeren over stille veldwegen, bospaden, verharde en onverharde wegen rondom het plateau van Ubachsberg. Tijdens de wandeling kom je langs prachtige vergezichten, wijngaarden, vakwerkboerderijen, beschermde natuurgebieden, kastelen en andere monumentale gebouwen in het Land van Kalk.

Foto: Wim Koops

Local tips:
De braadworst van het Livar varken bij Slagerij – Catering van der Poel in Kunrade is heerlijk, verder hebben zij ook de beste ‘kauw sjottel’ (Limburgse koude schotel)  als je het mij vraagt!

Neem ook eens een kijkje op de website van de Heemkundevereniging Voerendaal…

De Walky Kalky van Hanneke Heintges

Wie: Hanneke Heintges, mede-eigenaar Alkenrode Logies.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Zo’n 20 jaar geleden ben ik met mijn man neergestreken in Elkenrade. Wij wonen daar in een vierkantshoeve van Kunradersteen in een klein gehucht op de top van een heuvel. Rondom Elkenrade is het uitzicht adembenemend. Ik kan enorm genieten van een wandeling in mijn directe omgeving. De natuur in. Van Eyserbos tot een wandeling in onze eigen “Elkenrader Grubbe”. Naar de wijngaard van de Fromberg of naar de Roodborn aan de voet van het Eyserbos. Het blijft mij altijd boeien en geeft aan hoe rijk gevarieerd ons kalklandschap is.

Favoriete activiteit in het Land van Kalk:
Ik verken graag omgevingen. Op vakantie, maar ook waar wij nu wonen. En je blijft ontdekken. Er is zoveel te doen en te beleven. Van nieuwe landweggetjes die nog ontdekt moeten worden tot mijn eerste bezoek aan de Schat van Simpelveld. Mij in totale verbazing achterlatend, dat wij zo’n topmuseum zo dicht bij ons hebben. Ik nodig onze gasten uit, dat ook te ervaren. Trek erop uit en beleef. Graag vertel ik onze gasten over evenementen of wandelingen die zij kunnen maken.

Tip om te doen:
Het land van kalk vormt een vruchtbare bodem voor de wijnbouw. Kalk is belangrijk voor de wijnstok. Gelukkig is de oude traditie van wijn maken in onze omgeving weer hersteld. We kunnen nu genieten van een mooi glas wijn uit ons eigen land van kalk. Een bezoek aan een wijnmaker is een geweldige ervaring. Je leert hoe van druiven wijn wordt gemaakt. En krijgt respect voor het vele werk dat nodig is om een fles wijn te maken. Graag drink ik in mijn vrije tijd met mijn man een glas Limburgse wijn en probeer met Limburgse streekproducten een mooie wijn/spijscombinatie te maken. Genieten staat dan voorop.

Meer zien van Hanneke en haar Alkenrode logies?
@Erfgoed Logies op Instagram
Facebook >

De Walky Kalky van Jacqueline Senden

Wie: Jacqueline Senden (58), accommodatiehouder van de Gillishof te Bocholtz

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Onze eigen locatie is nog altijd mijn favoriet, omdat ik kan blijven speuren naar sporen van 700 jaar hoevehistorie!
De geschiedenis van de Gillishof is opgetekend in een lijvig boek en voert terug tot de tijd van de Romeinen. Zij hadden al ontdekt dat je vanaf “de Zandberg” in en over het dal van de Eyserbeek kon kijken tot aan Orsbach, de Baneheide en de Huls. Een strategische plek. Ik ben in de 6e generatie eigenaar van de hoeve en de familiegeschiedenis bestrijkt meer dan 400 jaar. Vanaf mijn favoriete werkplek aan de keukentafel geniet ik, zeker in de winter, van deze vergezichten. In de zomer wordt de plek omzoomd door kasteelpark De Bongard. Midden op het gazon voor de boerderij staat een monumentale beuk. Eekhoorns, egels, Vlaamse gaaien, spechten, roodborstjes, koolmeesjes, vlinders en andere beestjes vragen constant de aandacht. Zelfs het vliegend hert is neergestreken en heeft de boomschuiven, die als zitjes bedoeld waren, geconfisqueerd om zijn broed achter te laten.  Alhoewel de vakantiehoeve 75 gasten kan herbergen zijn er, in de tuin, op de binnenplaats, bij het speelveld, in de hangmatten of in de boomgaard, genoeg plekken waar je tot rust kunt komen of waar je je eigen favoriete plekje kunt vinden. Het stevige bouwwerk, opgetrokken uit Bocholtzer kalkbreuksteen, voert je terug naar vervlogen tijden en nodigt uit tot rust nemen en onthaasten. Het ademt Slowlife uit al zijn poriën!

Favoriete activiteit in het Land van Kalk:
Als mijn partner Bert en ik even een uurtje vrij hebben, maken we een ommetje rond de buurtschappen Zandberg, Prickart, Waalbroek en Kievit. 100 meter voorbij de boerderij slaan we het Zandbergervoetpad in. Het pad voert je, tussen tuintjes en landerijen van de Gillishof aan de ene kant en de weiden van de paardenmanege aan de andere kant, door de velden naar de Prickart. Verhard via de Weiweg of onverhard door het idyllische Elzer voetpad komen we in de Waalbroek. Ook hier zijn weer paarden te bewonderen. Bij mooi weer staan de Haflingers buiten te grazen. Langs de Eyserbeek voert de route, naar de Kievit en het Bongard Park, weer terug naar de Gillishof. Onderweg passeer je kasteel “de Bongard”. Ook dit kasteel is een typisch “land van kalk” bouwwerk dat zich op onderdelen kenmerkt door speklagen; kalkbreuksteen en baksteen in regelmatige laagjes op elkaar gemetseld.

Tip om te doen:
Natuurlijk zeg ik dan: verblijf in een van de suites van de Gillishof en bewonder en ervaar de tijdloosheid van krijt en kalk!
En verder: ga wandelen en geniet tijdens je wandeling van de dieren die je onderweg tegenkomt. Je gaat zeker HaKOEna’s tegenkomen, koeien die in de zomer op de landerijen bij de Gillishof grazen. Koeien die genieten van het leven. Volgens de “weet wat je eet” formule is het vlees direct online te koop.

Meer zien van Jacqueline en haar Gillishof?
@gillishof op Instagram
Facebook >

De Walky Kalky van: burgemeester Richard de Boer

 

Dat was te verwachten: Burgemeester van Voerendaal Wil Houben gaf de Walky Kalky door aan Richard de Boer, Burgemeester van Simpelveld! Gelukkig heeft hij geen gebrek aan inspiratie en kwam al vlot met zijn favorieten in het Land van Kalk.

Wie:
Richard de Boer, Burgemeester van Simpelveld.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Het nostalgische station van de Miljoenenlijn als de stoomtrein vertrekt. Die geluiden, de stoom, die enorme krachtsinspanning waarmee de trein langzaam op gang komt. Ik krijg er altijd kippenvel van.

Favoriete activiteit:
Er is in Simpelveld en Bocholtz zo veel te doen. Als je alleen al ziet hoeveel activiteiten de bruisende verenigingen organiseren. Ik heb het genoegen gehad dat ik wel eens aan mocht schuiven voor een diner in de International Butler Academy, gevestigd in het voormalige klooster Huize Damiaan. Je waant je in de wereld van de ‘rich and famous’. In de toekomst gaat de Butler Academy haar deuren vaker open zetten voor bezoekers.
In Bocholtz kun je de Romeinse expositie bezoeken, waar sarcofagen en andere vondsten te zien zijn. Het is toch heel bijzonder dat we dat allemaal hebben in onze kleine gemeente. Die Romeinen wisten 2000 jaar geleden al dat het hier goed toeven is!

Tip om te doen:
Proef de lekkerste worst van Nederland bij slagerij Meggie en Loek! En natuurlijk Museum de Schat van Simpelveld; nog nieuw en redelijk onbekend. Wellicht dat mensen denken: kerkelijke gewaden, wat moet ik daarmee? Maar tot nu zijn mensen alleen maar zeer aangenaam verrast, verwonderd over de kwaliteit van de kunstschatten en enthousiast over hun bezoek aan het museum. Dus ik zeg: vooral komen kijken!

Meer zien van Richard de Boer?
Facebook >

De Walky Kalky van Bas Vervuurt

Wie:
Bas Vervuurt (27), operationeel verantwoordelijke bij de Kunradersteengroeve

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Mensen die mij kennen zullen verwachten dat ik een plek met Kunradersteen op nummer 1 zet. Het tegendeel is echter waar. Op mijn favoriete plek zit weliswaar Kunradersteen in de grond, maar die zie je niet. Mijn favoriete plek is namelijk de Vrakelberg met het vergezicht op Elkenrade. ’s Ochtends rijd ik over de Vijfbundersweg – in de volksmond de ruilverkavelingsweg – naar de steengroeve. De weg loopt vloeiend mee met het dal, vaak heb ik een ochtendgroet met de lokale boer die zijn ‘ochtendronde’ doet om te kijken hoe zijn gewassen erbij liggen. Maar als ik een drukke dag heb gehad, rij ik graag een stuk om: bovenlangs de Vrakelberg. Vanuit hier zie je prachtige vergezichten en het golvend landschap straalt rust uit.

Favoriete activiteit:
Ik neem graag relaties uit het Noorden mee op een lokale ‘kunradersteen ontdekking-reis’. Ik neem ze dan mee langs pittoreske gehuchten als Winthagen, Colmont en Elkenrade. Mensen zijn spontaan verliefd! Zeker als we dan spontaan binnen vallen bij bijvoorbeeld vakantiewoning Alkenrode en men kennismaakt met de warme Limburgse gastvrijheid en ongedwongen sfeer.

het mooie gehucht Winthagen

Tip om te doen:
Trek erop uit, wandel bijvoorbeeld vanuit de Bernardushoeve naar Pauls in Wijlre en geniet van het landschap. Maar heb ook respect voor de inwoners en de agrariërs die in dit gebied leven en werken. We moeten er met zijn allen zuinig op zijn.

Meer zien van Bas en de Kunradersteengroeve?
Instagram: @kunradersteengroeve
Facebook Bas >
Facebook Kunradersteengroeve >

De Walky Kalky van: burgemeester Wil Houben

Wie:
Wil Houben, Burgemeester van Voerendaal.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Mijn achtertuin! Vanwege het prachtige uitzicht, de rust en de overweldigende fauna en flora. Naast de tuin staan Heidi en haar vrienden, dat vind ik prachtig. Hoewel de winter nu zorgt voor ijskoude nachten, heeft dit Heidi er niet van weerhouden een gezond kalfje te baren. Altijd weer verrassend!

Favoriete activiteit:
Ik ga graag kijken en luisteren naar onze indrukwekkende verenigingen, van toneelvereniging tot schutterij, van harmonie tot koor, van voetbalclub tot handbalclub.

Tip om te doen:
Ga langs bij Grand Café Klumme, buitengewoon gastvrij en heerlijk eten en drinken. Met de beste cappuccino van Nederland!

Meer zien van Wil?
Twitter: @wilhouben
Facebook >

De Walky Kalky van: Moniek Daniels

Wie:
Moniek Daniels (53), Regiomanager Visit Zuid-Limburg, woont in Voerendaal.

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Ik woon nu ruim 1,5 jaar in Voerendaal en sinds ik er woon wandel ik wekelijks met een vriendin. Heerlijk, je voelt je meteen ‘buiten’. Alle seizoenen heb ik voorbij zien komen en het is iedere keer weer genieten. Vooral van de route die via de wijngaard van Overst naar Voerendaal loopt. Je hebt een prachtig uitzicht bovenop het colletje. Aan het eind van de zomer kun je zelfs de pluk in volle gang zien. Je voelt je instant in Frankrijk en dat gewoon om de hoek.

Favoriete activiteit:
Ja, dat wandelen hè. Ook de Kunderberg is echt uniek. Ik kan de trailroute echt aanraden: best wel pittig, maaar zo heerlijk! Berg op en af, vergezichten, dorpje, velden, holle wegen, wat je al niet tegen komt.

Tip om te doen:
Ik kan niet kiezen, er is zoveel! Het prachtige uitzicht van de Bernardushoeve tijdens een hapje of drankje. De wijn proeven en kopen bij Fromberg. Overnachten bij De Gillishof in Bocholtz, een authentieke carréboerderij. En wat lekkere dingen kopen of nuttigen bij de Scholtissenhof. Keuze te over!

De binnenplaats van carréboerderij De Gillishof

Meer zien van Moniek?
Instagram en Twitter: @moniekdaniels
Facebook >

De Walky Kalky van: Miriam van Ineveld

Wie:
Miriam van Ineveld (61), mede-eigenaar van een tandtechnisch labaratorium en van B&B In het Land van Kalk, woont in Craubeek (Klimmen)

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Onder de spoorbrug door van de Kalkovenweg in Craubeek. Het voelt als of ik door een schilderijlijst in het prachtige Land van Kalk stap!

Paardrijden in Craubeek
Paardrijden in Craubeek

 

Favoriete activiteit:
Paardrijden en met de honden wandelen om te genieten van de natuur. Er is zo veel te zien in de omgeving waar we wonen, iedere dag opnieuw verandert het decor.
Maar tuinieren in de rozen- en groentetuin op de rijke kalkgrond vind ik ook heerlijk.

Tip om te doen:
Ga in het voorjaar verse Löss-asperges van familie Petit kopen op de prachtige Hoeve Cortenbach.

Meer zien van Miriam?
Instagram: @miriam_van_ineveld
Facebook >