De Walky Kalky van Jacqueline Senden

Wie: Jacqueline Senden (58), accommodatiehouder van de Gillishof te Bocholtz

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Onze eigen locatie is nog altijd mijn favoriet, omdat ik kan blijven speuren naar sporen van 700 jaar hoevehistorie!
De geschiedenis van de Gillishof is opgetekend in een lijvig boek en voert terug tot de tijd van de Romeinen. Zij hadden al ontdekt dat je vanaf “de Zandberg” in en over het dal van de Eyserbeek kon kijken tot aan Orsbach, de Baneheide en de Huls. Een strategische plek. Ik ben in de 6e generatie eigenaar van de hoeve en de familiegeschiedenis bestrijkt meer dan 400 jaar. Vanaf mijn favoriete werkplek aan de keukentafel geniet ik, zeker in de winter, van deze vergezichten. In de zomer wordt de plek omzoomd door kasteelpark De Bongard. Midden op het gazon voor de boerderij staat een monumentale beuk. Eekhoorns, egels, Vlaamse gaaien, spechten, roodborstjes, koolmeesjes, vlinders en andere beestjes vragen constant de aandacht. Zelfs het vliegend hert is neergestreken en heeft de boomschuiven, die als zitjes bedoeld waren, geconfisqueerd om zijn broed achter te laten.  Alhoewel de vakantiehoeve 75 gasten kan herbergen zijn er, in de tuin, op de binnenplaats, bij het speelveld, in de hangmatten of in de boomgaard, genoeg plekken waar je tot rust kunt komen of waar je je eigen favoriete plekje kunt vinden. Het stevige bouwwerk, opgetrokken uit Bocholtzer kalkbreuksteen, voert je terug naar vervlogen tijden en nodigt uit tot rust nemen en onthaasten. Het ademt Slowlife uit al zijn poriën!

Favoriete activiteit in het Land van Kalk:
Als mijn partner Bert en ik even een uurtje vrij hebben, maken we een ommetje rond de buurtschappen Zandberg, Prickart, Waalbroek en Kievit. 100 meter voorbij de boerderij slaan we het Zandbergervoetpad in. Het pad voert je, tussen tuintjes en landerijen van de Gillishof aan de ene kant en de weiden van de paardenmanege aan de andere kant, door de velden naar de Prickart. Verhard via de Weiweg of onverhard door het idyllische Elzer voetpad komen we in de Waalbroek. Ook hier zijn weer paarden te bewonderen. Bij mooi weer staan de Haflingers buiten te grazen. Langs de Eyserbeek voert de route, naar de Kievit en het Bongard Park, weer terug naar de Gillishof. Onderweg passeer je kasteel “de Bongard”. Ook dit kasteel is een typisch “land van kalk” bouwwerk dat zich op onderdelen kenmerkt door speklagen; kalkbreuksteen en baksteen in regelmatige laagjes op elkaar gemetseld.

Tip om te doen:
Natuurlijk zeg ik dan: verblijf in een van de suites van de Gillishof en bewonder en ervaar de tijdloosheid van krijt en kalk!
En verder: ga wandelen en geniet tijdens je wandeling van de dieren die je onderweg tegenkomt. Je gaat zeker HaKOEna’s tegenkomen, koeien die in de zomer op de landerijen bij de Gillishof grazen. Koeien die genieten van het leven. Volgens de “weet wat je eet” formule is het vlees direct online te koop.

Meer zien van Jacqueline en haar Gillishof?
@gillishof op Instagram
Facebook >