De Walky Kalky van Jos Souren

Wie kunnen er beter vertellen over het Land van Kalk dan de inwoners zelf? In de rubriek ‘Walky Kalky’ delen onze locals hun favoriete plekken, activiteiten en bijzondere tips. Deze keer vertelt Jos Souren uit Simpelveld graag meer over ‘zijn’ Land van Kalk.

” Mijn naam is Jos Souren, 29 jaar oud en woonachtig in de “Ouw Mulle” (oude molen) in Simpelveld. Ik heb de boerderij van mijn ouders overgenomen en deze de afgelopen jaren uitgebreid. Het is een akkerbouwbedrijf waarbij ik mij gespecialiseerd heb in met name het telen van aardappelen en uien. Een gedeelte van deze producten wordt regionaal afgezet onder de naam ”Heuvellandaardappel”. Middels een kraampje aan de deur en besteldiensten via Whatsapp, Facebook of via de webshop. Ook via “de boer bezorgt”, een lokale onderneming die middels een webshop een breed assortiment van producten aanbieden, vinden onze producten hun weg naar de consument.”
– Jos Souren, eigenaar Heuvellandaardappel in Simpelveld

Favoriete plek in het Land van Kalk
Mijn favoriete plek in het land van Kalk is de Ouw Mulle. Dit is de plek waar de boerderij ligt en waar ik geboren en getogen ben. In de Ouw Mulle, daar ben ik echt thuis. Het is een gehuchtje net buiten Simpelveld, vernoemd naar de maalmolen die vroeger op water werd aangedreven. De boerderij is gebouwd in 1777 en is opgetrokken uit Kunradersteen die destijds achter de boerderij werd gewonnen. De Ouw Mulle is ook geliefd bij heel veel wandelaars.

Favoriete activiteit in het Land van Kalk
Het zaaien, verzorgen en oogsten van de gewassen. Tijdens het werken op de akker ben je in de natuur bezig en kun je vaak genieten van mooie vergezichten. Het landschap verandert ook continu, dat maakt het afwisselend. Om op onze goede löss grond een mooi gewas te telen geeft een geweldig gevoel.

Het best bewaarde geheim van Jos
Natuurlijk zijn dat onze Annabel, Belana en friet- aardappel die wij telen op percelen in het heuvelland. Door de löss grond hebben ze veel karakter meegekregen en dat proef je. Ze zijn bij ons te koop in het kraampje aan de deur. Verder vind ik wandelen in – zoals wij het noemen “het water win gebied” – oftewel het Eyserbos geweldig. Tijdens een uurtje wandelen kun je genieten van zoveel afwisselende landschapselementen en vergezichten. Mijn vader nam mij er vroeger mee wandelen toen ik nog klein was, vooral op zondagmorgen, heel vroeg, om naar de reeën te kunnen kijken.

Meer zien van Jos en zijn Heuvellandaardappel?
> Website
> Facebook

Meer Walky Kalky’s lezen? Klik hier!