De Walky Kalky van Marcel Neven

Wie: Marcel Neven uit Kunrade, pensionado en lid van de Heemkundevereniging Voerendaal

Favoriete plek in het Land van Kalk:
Ik ben geboren en getogen (1949-1977) op een boerderij te Mingersborg. Thans Herberg de Bernardushoeve, met vanaf het terras uitzicht op een adembenemend panorama. Kortom het mooiste terras van Zuid-Limburg. Met een lekker stuk rijstevla is het daar goed toeven. Voor veel wielrenners, wandelaars en volgers van de Mergellandroute is dit een vaste pleisterplaats. De monumentale hoeve evenals het Mariakapelletje (1939) aan de overkant, zijn gebouwd uit Kunradersteen. Even verderop, de Vrouwenheide met haar monumentale molen (1858) gebouwd op een belt (kunstmatige heuvel). Het is met 216 meter boven NAP, de hoogstgelegen windmolen van Nederland. Bij helder weer kan men zelfs de uitlopers van Eifel en Ardennen zien.

Foto: Dries Linssen

Favoriete activiteit in het Land van Kalk:
De jaarlijkse Lentewandeltocht in Ubachsberg, georganiseerd door de wandelvereniging van Fanfare St. Cecilia. De wandeltocht, op de eerste zondag van mei, is enorm populair onder de fervente wandelaars. De routes voeren over stille veldwegen, bospaden, verharde en onverharde wegen rondom het plateau van Ubachsberg. Tijdens de wandeling kom je langs prachtige vergezichten, wijngaarden, vakwerkboerderijen, beschermde natuurgebieden, kastelen en andere monumentale gebouwen in het Land van Kalk.

Foto: Wim Koops

Local tips:
De braadworst van het Livar varken bij Slagerij – Catering van der Poel in Kunrade is heerlijk, verder hebben zij ook de beste ‘kauw sjottel’ (Limburgse koude schotel)  als je het mij vraagt!

Neem ook eens een kijkje op de website van de Heemkundevereniging Voerendaal…