Eropuit in het Land van kalk

Het Land van Kalk is een fantastisch gebied om te gaan verkennen, ook met kinderen.
Het unieke natuurgebied Kunderberg, de monumentale Kundersteengebouwen in de gezellige dorpskernen en de rijke historie zijn ingrediënten voor een ontspannen én gevarieerd programma tijdens een weekendje weg in Zuid-Limburg.

wandelen & fietsen

VVV Zuid-Limburg biedt prachtige wandel- en fietsroutes langs kastelen, oude kalkovens en natuurgebieden met zeldzame planten en dieren. Danny van Hoogdalem, eigenares van De Bernardushoeve raadt haar gasten vaak de Achteromkijk-wandeling aan: “De wandeling is heel erg landelijk en gevarieerd. Je moet alleen niet bang zijn voor een paar kuitenbijters. De panorama’s belonen je!”  Fietsspecialist Roger Flucken verhuurt e-bikes en hij vindt het altijd leuk om mensen naar Aken te sturen. “Mensen verwachten niet dat Aken zo dichtbij is. De weg ernaartoe is prachtig heuvelachtig en op deze manier krijg je echt de ervaring van de Euregio.”

Vuur, vlees & whisky - 20 (K1PL0196)

Proeven van het Land van Kalk

Er zijn diverse restaurants in het gebied die graag met producten van het Land van Kalk werken, zoals de Bernardushoeve en Scholtissenhof.
Maar er zijn ook vaak stalletjes of fruitautomaten langs de weg waar de boer zijn waar aanbiedt. En 
Als je het gebied intrekt, kom je zeker langs wijngaarden, fruitboomgaarden en korenvelden en kun je met eigen ogen zien hoe de gewassen groeien.
Carmen en Marcel Somers van Wijngoed Fromberg organiseren regelmatig wijnproeverijen of speciale arrangementen waardoor je de wijn kunt proeven en beleven daar waar die is ontstaan. Zo kun je kiezen voor het Hoogste Punten Arrangement, waarbij je met huifkar door de heuvels trekt, luncht bij de wijnboer, een rondleiding krijgt en na een wandeling bergafwaarts geniet van een 3 gangen diner.

De stoomtrein rijdt over de Miljoenenlijn, een van de mooiste spoorlijntrajecten van Nederland

cultuur & historie

Kunradersteen

Miljoenen jaren geleden was op de plek waar nu het Land van Kalk ligt, een oerzee. Skeletten van zeedieren zakten naar de bodem en hoopten zich op. Onder invloed van tijd, druk en temperatuur ontstond kalkgesteente, Kunradersteen. Bij de Kunradersteengroeve kun je een rondleiding krijgen bij de groeve en zien hoe ze de steen verwerken.|

Romeins verleden

De Romeinen werkten al graag met de steen en bouwden er bruggen, wegen en gebouwen mee. Als je naar Villa de Proosdij gaat, kun je daar nog elementen van terugvinden. En de eigenaren brengen de Romeinse historie op allerlei manieren tot leven. De kippen die er rondscharrelen zijn zelfs van het oorspronkelijke Romeinse ras. Wil je meer ontdekken over het Romeins verleden van Zuid-Limburg, bekijk dan de mogelijkheden van Via Belgica.

kastelen

Vanwege de vruchtbare löss was het gebied in de Middeleeuwen zeer welvarend. Er waren veel kastelen, kasteelboerderijen en grote carréboerderijen. In Voerendaal liggen er nu nog vier:  Kasteel Cortenbach, Kasteel Puth, Kasteel Haeren, Kasteel Rivieren. De VVV heeft een mooie route die langs Rivieren en Puth gaat.

stoomtrein

Een unieke ervaring is een rit met de MiljoenenlijnStap op Station Simpelveld in de nostalgische stoomtrein van ruim 100 jaar oud en doorkruis het Land van Kalk terwijl de mooiste vergezichten aan je voorbij trekken. 

klooster

Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in het statige klooster Huize Loreto. Toen in 1875 alle kloosterorden werd bevolen om Duitsland te verlaten, streek de Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus neer in het nabijgelegen Simpelveld. Sinds hun intrek in dit gebouwencomplex, wordt vanuit Simpelveld de congregatie, die is verspreid over meerdere werelddelen, bestuurd. Op deze plek werden ook kinderen opgevangen en verzorgd en werd er lesgegeven. In de Zuid-Limburgse ateliers werden de mooiste paramenten en wassen beelden gemaakt. 

Anders dan Anders

Wil je net even iets anders dan anders? Dan hebben we een paar tips voor je:

  • Ga met Cathy Huynen van Via Viridis  op ontdekkingstocht in en rond de boerderij Benzenraderhof. Kaas maken, eieren rapen, kersen plukken of spoorzoeken: er is van alles mogelijk.
  • Ga koe knuffelen bij Het Loeigoed, een boerderij waar je ook verse melk en aardappelen kunt kopen.
  • Neus in de winkel van Gebroeders Spee en koop vers fruit of hun heeeeeel erg lekkere zelfgebakken cake.
  • Steek een kaarsje op in de kerk van Sint Laurentius of de Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand Kunrade en bewonder de 19e eeuwse kerkramen (Laurentius) of de achter-glas-schilderijen van Octavia (Kunrade)
  • Ga op High Tea bij Bij Pauls, waar je verrassende seizoensgerechtjes in 3 rondes krijgt geserveerd. Plus een hondenmenu voor je viervoeter!