Kunradersteengroeve

De omgeving van Voerendaal staat bekend om de aanwezigheid van de Kunradersteen. Op diverse plekken dagzoomt deze kalksteen en levert daarmee een bijzondere bijdrage aan het uiterlijk van Limburg. Vanaf de Romeinse tijd is Kunradersteen gebruikt voor de bouw van boerderijen, bruggen, kastelen, kloosters en kerken. Andere benamingen voor Kunradersteen zijn onder meer: Kunrader Kalk, Kunrader Steen, Kundersteen, Kalk van Kunrade, Kunrader Kalksteen, Krijt van Kunrade, Kunrader Krijt en Kundersjtee.

De groeve

De Kunradersteengroeve bestaat sinds 1902. Aanvankelijk als kalkbranderij en steengroeve, nadien als handelsbedrijf in natuursteen. Sinds 2003 is de groeve als handelsonderneming actief bezig met onder andere het bewerken en verhandelen van gebruikte Kunradersteen, afkomstig uit sloopprojecten. Toen in 1968 niet meer gegraven werd naar Kunradersteen, was alleen nog maar Kunradersteen uit sloop beschikbaar.

De steen uit sloop was lang niet voldoende om te voldoen aan de behoefte.  Om te kunnen blijven bouwen met Kunradersteen moest opnieuw gedolven gaan worden. Op 10 december 2012 is gestart met het milieuverantwoord delven van Kunradersteen en heeft Nederland weer een actieve steengroeve. De Kunradersteengroeve is  de enige dagbouwsteengroeve in Nederland die bouwstenen levert. Met alle gewonnen grondstoffen wordt zo verantwoord mogelijk omgegaan. Dit vergt toewijding en zorgvuldigheid.

Kunradersteengroeve

Rondleidingen en activiteiten

Er worden rondleidingen gegeven voor groepen vanaf tien personen. Ook is de Kunradersteengroeve regelmatig onderdeel van activiteiten in het Land van Kalk, dus houd de agenda in de gaten.

Het bedrijf is iedere zaterdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur, maar het bezoeken van de groeve is alleen mogelijk op afspraak. Neem ook voor bezoeken op andere dagen contact op met de Kunradersteengroeve.

Waar

Kunradersteengroeve
Bergseweg 30
6367 HB Voerendaal (NL)

Meer weten

Lees meer op de website van de Kunradersteengroeve of neem contact op via +31 (0)45 575 1884 of info@kunradersteengroeve.nl