Rondleiding en wijn proeven bij Wijngoed Fromberg

Ontdek hoe de wijn van Wijngoed Fromberg verbouwd en gemaakt wordt en het allerbelangrijkste: proef het resultaat.

Vlakbij het dorpje Ubachsberg in het Land van Kalk ligt de Fromberg, met op de zuidelijke helling de 2,5 hectare grote wijngaard van de familie Soomers-Wiertz. Wijngoed Fromberg leidt bezoekers op een leerzame en ook humoristische manier rond in de wereld van deze Limburgse topwijn. Kom dus snel proeven van de sfeer van het Limburgse land.

Het wijngoed

De helling waarop de wijngaarden van wijngoed de Fromberg liggen behoren tot de bekendste plekken in het Land van Kalk. Paul Wiertz was een traditionele akkerbouwer, maar kreeg andere plannen toen zijn pensioen dichterbij kwam. Om het wat rustiger aan te doen (dacht hij) plantte hij in 1991 op deze helling de eerste wijnstokken, samen met zijn zoon, dochter en schoonzoon. Hij liet zich daarin adviseren door de Wijnacademie in het Duitse Geisenheim. De eerste jaren van het bestaan van de wijngaard plantte hij de druivenrassen Muller Thurgau, Auxerrois. Inmiddels zijn daar Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch bijgekomen.

De 3 hectare grote wijngaard is de enige hellingwijngaard in Nederland die volledig op het zuiden is gericht. Bovendien is het de hoogst gelegen wijngaard van Nederland. De hellinghoek is vrijwel gelijk aan de ideale hoek waarop de druivenstok het best gedijt.

Wijngoed Fromberg

De bodem bestaat uit een mineraalrijke löss bovenlaag gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel), tot waar de wortels van de druivenstokken gemakkelijk reiken. De ondergrond bestaat uit de oudere , en daarom ook hardere mergelsoort. Dat maakt dat de druif hard moet werken om de mineralen die erin zitten op te nemen. Dat zorgt weer voor sterke stokken met druiven die krachtige uitgesproken wijnen leveren.

Rondleidingen en arrangementen

Leer alles over Wijngoed Fromberg tijdens een rondleiding of arrangement. Bij een rondleiding maak je kennis met het wijngoed en proef je natuurlijk ook de wijnen. Met een arrangement ga je nog een stapje verder, bijvoorbeeld door het combineren met een scootertocht, huifkartocht of high wine. Er zijn veel mogelijkheden. Ook is Wijngoed Fromberg regelmatig betrokken bij speciale activiteiten in het Land van Kalk, dus houd onze agenda in de gaten! Wil je gewoon een lekker flesje wijn kopen? Dat kan ook, maar check vooraf goed de openingstijden op de website.

Fromberg wijnen

Waar

Breedenweg 1
6367 JN Voerendaal

Meer informatie

De website www.fromberg.nl vertelt je alles wat je moet weten. Om contact op te nemen met het wijngoed bel je 045 – 575 44 61 of e-mail je wijngoed@fromberg.nl.