Museum de Schat van Simpelveld

Kunstenaars Collectief De Nieuwe Creatieven brengt De Nieuwe Tempel

In het monumentale Loreto-klooster krijg je een beeld van het kloosterleven van begin twintigste eeuw én wordt je getrakteerd op haar riante kunstcollectie. De verzameling zeer verfijnd borduurwerk uit de 19e en 20e eeuw behoort tot de absolute top van de wereld. Daarnaast heeft het museum een schitterende collectie schilderijen, gouden kelken, wassen beelden en middeleeuwse sculpturen.

In januari en februari kunt u bij Museum de Schat van Simpelveld meewerken aan een uniek concept. Kunstenaarscollectief De Nieuwe Creatieven brengt onder leiding van Ellis Schoonhoven De Nieuwe Tempel naar Simpelveld. Dit gezamenlijke kunstproject bestaat uit een enorme tempel van textiel. De tempel krijgt de vorm van een Keltisch kruis en is 10,6 meter lang en 10,6 meter breed. De proporties zijn gebaseerd op de gulden snede. Meer info >>> HIER

 

Huize Loreto

Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in het statige klooster Huize Loreto. Toen in 1875 alle kloosterorden werd bevolen om Duitsland te verlaten, streek de Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus neer in het nabijgelegen Simpelveld. Sinds hun intrek in dit gebouwencomplex, wordt vanuit Simpelveld de congregatie, die is verspreid over meerdere werelddelen, bestuurd. Op deze plek werden ook kinderen opgevangen en verzorgd en werd lesgegeven. In de Zuid-Limburgse ateliers werden de mooiste paramenten en wassen beelden gemaakt. Uiteindelijk bleven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto. Toen werd het besluit genomen om terug te keren naar Aken.

Museum

Zes jaar later, in 2018, is in het voormalige klooster het Museum de Schat van Simpelveld geopend. Behalve de tentoonstelling van de indrukwekkende collectie is het ook een plek waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

Museum de Schat van Simpelveld

Waar

Kloosterstraat 68, Simpelveld

Meer informatie

De website van het museum vertelt je meer om je bezoek voor te bereiden. Contact opnemen is mogelijk via het telefoonnummer 045-203 10 99 of het e-mailadres info@deschatvansimpelveld.nl.