Sint-Laurentiuskerk

In het centrum van Voerendaal prijkt het rijksmonument de Sint-Laurentiuskerk.

Deze rooms-katholieke kerk stamt oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar van die tijd rest nu alleen de romaanse toren. De huidige eenbeukige kruiskerk bestaat uit een middenschip dat dateert uit 1840 en een dwarsbeuk, priesterkoor en apsis uit 1917.Het oorspronkelijke kerkgebouw was, net als de hiervan resterende toren, uitgevoerd in Kunradersteen, het gesteente dat het Land van Kalk typeert. Het huidige uit rode baksteen opgetrokken middenschip werd in 1840 gebouwd door architect Jean Dumoulin. De kerk heeft sinds die tijd nog verschillende renovaties ondergaan, waaronder het grote kerkorgel in 2012.

Verzetsmonument

Aan de buitenzijde van het rechtertransept van de Sint-Laurentiuskerk werd op 31 oktober 1948 een verzetsmonument onthult. Dit monument herdenkt de inwoners die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De Heerlense kunstenaar Eugène Laudy kreeg de opdracht het werk te ontwerpen. Hij maakte een keramisch reliëf dat verwijst naar het verhaal van Sint-Joris die de draak verslaat. Het werk werd uitgevoerd bij de kunstateliers in Brunssum. Op de plaquette zijn de namen en data van de overledenen aangebracht.

Verzetsmonument Voerendaal

Open Kerk

De toren is elke dag van 9.00 tot 18.00 uur via de Mariakapel via het ijzeren hekwerk te bewonderen, ook kan er op die tijden een kaarsje opgestoken worden.

Waar

Kerkplein 37
6367 EN Voerendaal

Meer informatie

Op de website van de Parochie Heilige Laurentius vind je alle informatie over deze kerk.