Stichting Kuno

Treed in de voetsporen van Ridder Kuno

Ridder Kuno is geboren in Voerendaal (Mingersborg) en getrouwd met een van de dochters van Karel de Grote. Die dochter woonde in Karels paleis in Aken en zodoende speelt de legende van ridder Kuno zich af tussen Voerendaal en Aken, daar precies waar het Land van Kalk ligt.

Het verhaal van ridder Kuno gaat over leven en dood, liefde en haat, trouw en verraad en alles wat ook heden ten dage de mensen nog steeds bezighoudt. En daarbij worden allerlei plekken in Voerendaal en omgeving genoemd. Veel historische gebouwen en plekken in Voerendaal zoals Cortenbach, Mingersborg, Winthagen en Kunrade (dat vroeger Kunorode heette) komen erin voor, maar ook straten en moderne gebouwen zoals de Aldegondestraat in Ubachsberg, het Kunderhoes en de Borenburg zijn genoemd naar de legende.

Het heeft me altijd wel verbaasd dat de meeste inwoners en zelfs ook de vroegere burgemeester eigenlijk nauwelijks iets wisten van dit historisch erfgoed. Het werd duidelijk dat af en toe iemand weer eens een poging deed om de verhalen levend te houden en daarna ebde de belangstelling weer weg. Om een meer permanente aandacht te krijgen voor deze verhalen waarmee Voerendaal zichzelf op de historische kaart plaatst en ook aantrekkelijk wordt om te bezoeken en te verblijven is in 2012 de Stichting Kuno opgericht.  Tal van activiteiten zijn in de afgelopen jaren zelf georganiseerd of gestimuleerd. Zo zijn er in de kerk van Voerendaal Ridderconcerten georganiseerd en bestaat er een wandelroute bij de VVV die van Voerendaal tot Aken loopt. Er zijn Kunokoekjes gebakken en er bestaat een kinderversie van het Kunoverhaal in een mooi boekje. En een kasteelfeest voor kinderen is georganiseerd op de Bernardushoeve. – Marina Veldman, Stichting Kuno

Momenteel werkt de stichting aan het plaatsen van vier plaquettes op de meest cruciale plaatsen van het verhaal. Deze vier plekken worden met wandelroutes verbonden en voor elke plek wordt een videoclip gemaakt die het heden verbindt met het spannende oude verhaal. Wordt vervolgd!

Zelf in de voetsporen treden van ridder Kuno?

Meer informatie:

Volg Stichting Kuno via Facebook!

Marina Veldman | Contactpersoon Stichting Kuno | marinaveldman@telfort.nl of 06 22 45 88 82